Selecteer een pagina

Golden Retriever

Home » Golden Retriever

De golden retriever is één van de populairste hondenras in ons land en dat is niet gek want het is een hond die erg vriendelijk is, goed te trainen zijn en daarnaast ook prima met kinderen samengaat. Het is een middelgrote hond die dol is op beweging. In dit artikel leer je alles over de golden retriever zodat je zelf kunt bepalen of dit een ras is die bij je past.

De Golden Retriever labrador

De golden retriever is een hond met een uitstekend karakter. Het zijn betrouwbare honden en zijn daarnaast ook heel intelligent waardoor de opvoeding makkelijker gaat. Ze hebben behoefte aan veel beweging en de vacht moet regelmatig geborsteld worden. De golden retriever is een middelgrote hond met een gouden vacht. Reuen zijn iets groter als de teefjes.

golden retriever in de zon

Wat voor karakter heeft een Golden Retriever?

Over het karakter van een golden retriever zijn alleen maar goede dingen te vertellen. Ze zijn hartstikke betrouwbaar, sociaal en intelligent. Het zijn hele warmhartige honden die dol zijn op mensen en daardoor kunnen ze niet gebruikt worden als waakhond. Ze beschikken over een heleboel energie. Niet alleen als ze pup zijn maar ook als ze volwassen zijn. Ze blijven het leuk vinden om speels te zijn en wordt daarom ook vaak gezien als ras dat voor altijd een puppy is.

Beweging is ook erg belangrijk voor ze. Een dagelijkse stevige wandeling waarbij ze ook kunnen rennen is goed voor ze. Ook kunnen ze goed zwemmen. Wanneer er een rivier wordt gespot duiken ze graag het water in. Ze zijn volgzaam van nature waardoor ze uitstekend te trainen zijn. Ook het socialiseren zou geen probleem moeten vormen. Verder zijn ze zeer slim en vinden ze opsporings spelletjes bijvoorbeeld heel erg leuk. Ook het aanleren van trucjes zal vrij eenvoudig gaan.

Tot slot kunnen ze goed met kinderen omgaan alhoewel het jachthonden zijn en daardoor soms lomp gedrag kunnen vertonen.

Het uiterlijk van een Golden Retriever

De golden retriever heeft zijn naam vooral te danken aan de vacht die het ras heeft. Ze zijn goudkleurig maar de tinten kunnen verschillen. De één is lichtgoud en de ander weer wat donkerder. Iedere tint is toegestaan volgens de rasvereniging. De golden retriever toont vriendelijk en heeft in de meeste gevallen ogen die wat donkerder zijn. Ze hebben een langharige vacht met een blonde kleur en de onderlaag is waterdicht. De vacht vraagt wel om regelmatige aandacht.

De lichaamsbouw loopt vrij gelijk en ze hebben stevige botten. Ze hebben een stevige bouw en het lichaam is over het algemeen zeer gespierd. Het zijn middelgrote honden en dat kun je wel zien aan het gewicht. Wanneer we kijken naar een reu dan zien we dat het gewicht tussen de 30 en 40 kilo schommelt. Een teefje weegt vaak iets minder en heeft een gewicht tussen de 25 en 30 kilo. Tot slot hebben ze een gemiddelde schofthoogte van 55 centimeter.

twee golden retriever puppies

De verzorging van een Golden Retriever

De golden retriever zijn langharig en dienen daarom minimaal één keer in de week geborsteld te worden. Het is ook een aanrader om regelmatig een trimsalon te bezoeken zodat de vacht niet te lang wordt en gezond blijft. Zorg dat haren die te lang zijn rond de ogen worden verwijderd. Dit geldt ook bij de oren. Zo voorkom je eventuele ontstekingen. Verder is het ook van groot belang dat de tanden worden gepoetst. je kunt hiervoor gebruik maken van tandpasta die speciaal voor honden bedoeld is.

Een goede voedingspatroon is ook belangrijk. Er is geen geschreven regel wat de golden retriever precies moet eten maar zorg ervoor dat alle voedingswaarden die nodig zijn in de voeding zitten. Zorg dat het in evenwicht is want deze honden staat er om bekend om snel aan te kunnen komen. De golden retriever heeft verder de behoefte om voldoende te bewegen. Een dagelijkse, lange wandeling is daarom zeker een must. Het zijn ook goede zwemmers dus dat is ook een prima activiteit dat je met ze kunt doen. Beweging zorgt voor een goede conditie en een verbeterde gezondheid.

De opvoeding van een Golden Retriever pup

De golden retriever is over het algemeen eenvoudig op te voeden maar het is daarbij wel belangrijk dat je daar zo snel mogelijk mee begint. Hoe langer je ermee wacht, hoe moeilijker het wordt. Socialisatie is één van de belangrijkste punten bij de golden retriever. Zorg dat ze regelmatig in contact komen met verschillende mensen en zeker ook kinderen. Laat ze ook spelen met andere dieren.

Wandel in diverse omgevingen zodat de hond hier aan kan wennen. Loop bijvoorbeeld eens in een rustig bos maar ook in het drukke centrum. Ze zijn ontzettend leergierig en de basiscommandos hebben ze dan ook vaak snel onder de knie. Je kunt eventueel een puppycursus volgen als je niet weet hoe je dit moet gaan doen. Denk ook aan de zindelijkheidstraining. Hier hebben we een artikel over: Puppy zindelijk maken, hoe doe je dat?

Wanneer de pup wakker wordt ga je er meteen mee naar buiten zodat ze weten dat je behoefte doen buiten moet. Hou er ook rekening mee dat het opleggen van een straf bij de golden retriever averechts werkt. Herhaal jezelf als je resultaat wilt boeken. Hou de hond veel bezig, zorg voor beweging en speel er regelmatig mee. Zo krijgt eventuele probleemgedrag geen kans.

golden retriever puppy

De Golden Retriever puppy

De golden retriever is zeer populair in Nederland waardoor de zoektocht naar de pup niet al te lang duurt. Het is aan te raden om een pup te kopen bij een erkende fokker inclusief stamboom. Zo weet je zeker dat de hond op de juiste manier is gefokt en is de kans op eventuele gezondheidsproblemen klein. Het nadeel hiervan is wel de prijs dat je hiervoor moet betalen maar ook de lange wachtlijsten. Er is ook nog een andere optie, bijvoorbeeld een pup kopen bij een handelaar zonder erkenning

Golden retriever pups zonder stamboom kopen

Je kunt er voor kiezen om een golden retriever pup te kopen zonder stamboom. Het grootste voordeel hiervan is dat de prijs een stuk lager ligt. Het hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, maar de kans is aanwezig dat je een hond koopt die niet gezond is. Ook kan de karakter verschillen met die van een golden retriever met stamboom.

Het komt ook voor dat dat de pups zijn gecombineerd met een andere ras. Zorg ervoor dat je altijd uitgebreid onderzoek doet naar de pup en de verkoper. Een golden retriever pup zonder stamboom kun je aanschaffen bij fokkers die niet zijn aangesloten bij de rasvereniging, bij broodfokkers maar ook uit het asiel.

Wat is de gemiddelde Golden Retriever prijs?

Wanneer je een officiële rashond aanschaft betaal je meer dan bij een hond die dat niet is. Dit ook het geval bij een golden retriever. Als je een golden retriever gaat kopen bij een fokker die erkend is zul je een bedrag tussen de € 750,- en € 1500,- moeten betalen. Hou er wel rekening mee dat het niet alleen bij dit bedrag blijft. Er zullen nog meer kosten om de hoek komen kijken.

Denk bijvoorbeeld aan inentingen die nodig zijn maar ook eventuele medische kosten. Je kunt eventueel kiezen voor een dierenverzekering zodat je dierenarts rekeningen niet helemaal zelf hoeft te betalen. Ook zul je een mand moeten aanschaffen voor de hond, een bench, speeltjes en natuurlijk een halsband. Ook moet je denken aan voeding. Het zijn honden die veel verbranden en daardoor meer eten als andere honden. We hebben nog een artikel over benchtraining voor je pup hier.

golden retriever in de zon

Golden Retriever fokkers, waar moet je op letten?

Denk je erover na om een golden retriever te nemen dan is het van groot belang dat je deze aanschaft bij een fokker die erkend is. Zo voorkom je dat je dadelijk met een hond zit opgescheept die allerlei gezondheidsproblemen heeft. Bezoek meerdere fokkers en stel een aantal vragen zodat je zoveel mogelijk te weten komt. Het is daarbij zeker ook belangrijk om naar je eigen gevoel te luisteren.

Zorg dat je te weten komt hoe ze aan de socialisatie werken, hoe vaak de ouders een nest krijgen en waar ze vandaan komen. Ook vraag je naar wat ze doen op het gebied van gezondheid. Kijk ook aandachtig hoe de fokker met de honden omgaat. Als het een echte liefhebber is zul je dit al snel zien. Richt je ogen ook op de omgeving. Het is belangrijk dat deze hygiënisch is.

Kies je voor een fokker die geen erkenning heeft zorg er dan voor dat je nog beter onderzoek doet. Lees bijvoorbeeld ook recensies op het internet. Het belangrijkste is dat jij er een goed gevoel bij hebt.

Golden Retriever fokkers in Nederland

Er zijn in Nederland maar ook buurland België een heleboel fokkers te vinden die gericht zijn op de golden retriever. Dat is niet gek, want het is een hondenras die heel veel voorkomt. Dat betekent echter niet dat je in een korte tijd een golden retreiver kunt aanschaffen. De vraag is namelijk ook groot en daardoor ontstaan er lange wachtlijsten.

Je kunt fokkers bezoeken in de buurt maar neem ook eens contact op met fokkers daarbuiten want wellicht krijg je daar een beter gevoel bij. Op de website van de rasvereniging kun je alle fokkers vinden die zijn aangesloten. Niet erkende fokkers kun je vinden op verkoop websites.

Golden Retriever rasvereniging

Vrijwel iedere hondenras heeft in Nederland een eigen rasverening. Zo ook de golden retriever. De Golden Retriever Club Nederland zoals het genoemdt wordt is in 1956 opgericht en zij zorgen voor de belangen van het ras. Ook creëert deze club de regels voor officiële handelaren om te mogen fokken. De welzijn van de honden staat altijd voorop en als koper ben je goed beschermd. Als je een erkende fokker van golden retrievers wilt worden kun je lid worden van de rasvereniging.

golden retriever puppy op het zand

De mini Golden Retriever in Nederland

Het gebeurt al langer dat men verschillende rassen met elkaar kruist om zo specifieke eigenschappen te creëren. De mini golden retriever is daar een goed voorbeeld van. Het is een kruising tussen een golden retriever en een poedel. De kruising zorgt ervoor dat de hond een stuk rustiger is en daarnaast ook goed kan functioneren als gezinshond.

Het formaat neigt meer naar die van de poedel want ze zijn een stuk kleiner als dat echte golden retriever. De mini golden retriever is geen erkend hondenras en kan daardoor voor eventuele problemen zorgen bij aanschaf. Zorg er daarom voor dat je een mini golden retriever alleen koopt bij een fokker met goede recensies.

In Nederland zijn de mini Golden Retrievers niet zo populair bij de officiële fokkers. Je zult deze honden voornamelijk vinden bij broodfokkers of mensen met een gelegenheidsnestje. Een andere optie zou eventueel nog zijn om te kijken naar een Golden Doodle.

Herplaatsing van Golden Retrievers

Wanneer je interesse niet uitgaat naar een pup maar een golden retriever die al volwassen is kun je er voor kiezen om een hond te adopteren die herplaatst moet worden. Zo heb je niet te maken met de zorgen die puppy’s met zich meebrengen en daarnaast geef je een hond een nieuwe kans op een goed leven. Je kunt hiervoor terecht bij het asiel maar ook bij een fokker en zelfs bij particulieren. Het kan zijn dat de honden die herplaatst moeten worden extra aandacht nodig hebben maar het betekent niet dat deze honden altijd om een negatieve reden is afgestaan.

Golden Retriever te koop vanuit een asiel

Soms komt het voor dat iemand niet meer voor een hond kan zorgen. Deze komt dan meestal in het asiel terecht wachtend op een nieuwe baas die hem of haar een liefdevol thuis gaat geven. Ook jij kan kiezen voor het adopteren van een golden retriever uit het asiel in plaats van een pup bij een fokker. Hou er wel rekening mee dat je deze honden niet helemaal naar eigen hand kunt zetten en mogelijk meer aandacht nodig hebben dan anderen.

 De kosten voor het aanschaffen van een hond uit het asiel varieert tussen de 100 en 500 euro. Je betaalt niet voor de hond zelf maar voor de zorg die het dier heeft gehad. Denk bijvoorbeeld aan alle medische onderzoeken maar ook de inentingen en indien het nog niet van toepassing was worden ze ook gechipt en vervolgens geregistreerd.

Een Golden Retriever adopteren

Je hebt verschillende mogelijkheden als je een golden retriever wilt adopteren. het asiel dat we zojuist hebben besproken is een goede optie maar soms komt het ook voor dat een hond terugkomt bij de fokker die herplaatst moet worden. Fokkers kiezen er vaak voor om zelf een nieuwe baas te zoeken in plaats van het asiel. Honden worden soms ook door particulieren aangeboden. Er zijn diverse platformen waarop je kan zoeken naar dieren die graag geadopteerd willen worden. Zo kun je bijvoorbeeld kijken op Marktplaats, ikzoekbaas.nl, verhuisdieren.nl en op verschillende Facebook groepen.

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt!
[Totaal: 2 Gemiddeld: 3]

Wil je meer Golden Retriever geheimen weten?

  • Heb je net een Golden Retriever gekocht en heb je geen idee hoe je op een VERANTWOORDE manier voor je hond moet zorgen?
  • Wil je misschien je Golden Retriever beter opvoeden omdat hij binnen plast, op alles kauwt of misschien wel verlatingsangst heeft?
  • Hoe je de 5 meest gemaakt fouten voorkomt die mensen maken bij de het kopen van een Golden Retriever (dit voorkomt ook dat je teveel betaald)
  • Hoe je je pup het beste kunt opvangen in zijn nieuwe thuis, waardoor je pup zich vrijwel direct thuis zal voelen in zijn nieuwe omgeving.
  • En nog veel meer…